Gezond leiderschap in crisissituaties

Nieuwsbrief Gezond werken in de zorg

16 december 2021

Gezond leiderschap in crisissituaties.

Hoe doet u dat (niet)?

Wat legt de coronacrisis bloot over leiderschap in de zorg? ‘Leidinggevenden dienen flexibel om te gaan met hun leiderschapsstijl. Ze moeten kunnen schakelen op basis van de ernst van de crisis’, vertelt Anouk ten Arve van IZZ tijdens het Mentale Nazorg-congres van Zorgvisie. ‘Tijdens deze crisis leidt empowering leiderschap juist tot minder welzijn,’ vult Henrico van Roekel, promovendus Gezond leiderschap in de Zorg, aan.

Henrico doet samen met IZZ onderzoek naar leiderschap in zorgteams en het effect daarvan op het welzijn van zorgmedewerkers. Samen met Anouk was hij uitgenodigd door het Mentale Nazorg-congres van Zorgvisie om over dit onderzoek te vertellen. Meer weten over dit onderzoek en empowering leiderschap? Lees verder op onze website.


Kennen uw medewerkers de Eigen Risico Compensatie van IZZ al?

Hebben uw medewerkers corona opgelopen door het werken in de zorg? IZZ vindt het onterecht als ze daarvoor zelf zorgkosten moeten maken. Daarom compenseren we ook in 2022 eenmalig de kosten van het eigen risico (tot maximaal €385) wanneer ze een IZZ Zorgverzekering hebben. Inmiddels zijn er bijna 1100 aanvragen ingediend. Nieuw in 2022 is een extra Eigen Risico Compensatie voor zorgmedewerkers die kampen met ernstige klachten en/of long covid en, op verwijzing, paramedische herstelzorg krijgen.


Luistertip! Podcast over impact leidinggevende op gezondheid

In deze BNR-podcast spreken Marja Sasse (ZZG Zorggroep) en Martijn Venus (adviseur Gezond Werken in de Zorg bij IZZ) over de impact die leidinggevenden hebben op de gezondheid van zorgmedewerkers. ‘Leidinggevenden onderschatten de invloed die ze hebben op de gezondheid van medewerkers.’


Meerderheid naasten is bezorgd over zorgmedewerkers

Ruim de helft van de naasten van zorgmedewerkers is bezorgd over hen, zo blijkt uit ons onderzoek. Ze maken zich zorgen over de lichamelijke en psychische gezondheid van zorgmedewerkers. Ook vinden ze dat zorgmedewerkers beter voor zichzelf moeten zorgen. Welke rol ligt hier voor werkgevers?


Nemen verzuim en werkdruk toe? Jolanda biedt hulp!

Ziet u het ziekteverzuim steeds verder toenemen? Of lopen de personeelstekorten en daarmee de werkdruk op? Jolanda Hilgers, accountmanager Gezond Werken in de Zorg, kijkt graag mee hoe het beter kan. ‘Samen met directie en hr start ik projecten op die gezond werken bevorderen. Zo is onze aanpak InDialoog bewezen effectief voor het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat.’

Deze nieuwsbrief vind u op https://www.izz.nl/

Stichting IZZ

Prins Willem-Alexanderlaan 719

7311 ST Apeldoorn

055 - 750 6500